Evde Sinema Keyfi İçin Tavsiyeler

İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde sinema, tiyatro, spor müsabakaları gibi toplu olarak yapılan etkinliklerin durdurulmasıyla evde çok daha fazla vakit geçirmeye başladık. Bu keyiflerimizden mahrum kalmamak için netflix, bluetv, Appletv, amazon prime, exxen, beinsport gibi online film izleme platformlarına olan bağımlılığımız arttı. Hiç uzatmadan evde sinema, dizi ve spor keyfini en üst seviyede yaşamak için dikkat etmemiz gereken önemli noktaları anlatmaya başlayalım.

Netflix benzeri bir platforma üye olduktan sonra önce bir projeksiyon cihazı, görüntü kalitesi ve konforu arttırmak içinde bir projeksiyon perdesi satın almalısınız. Bu iki ana unsur dışında yine konforunuzu arttırmak için alabileceğiniz diğer ekipmanlardan yazımızın sonunda bahsedeceğiz.

En doğru projeksiyon cihazı tercihi

Öncelikle projeksiyon cihazı için bütçenizi zorlamalısınız. İyi bir sinema keyfi için alacağınız iyi bir projeksiyon cihazı ev sinemasında en temel unsurdur. Tabi ki projeksiyon cihazı çok önemli ama herkesin de iyi bir projeksiyon cihazı alma durumu yok. Alacağınız ortalama bir projeksiyon cihazı bile binlerce tlye satılan bir televizyondan çok daha keyifli bir film, dizi yada maç keyfi yaşatacaktır. Projeksiyon cihazı alırken ev sineması için ve iş odaklı sunum yapmak için temelde iki ana başlık altında projeksiyon cihazları bulunmaktadır. Okullarda ki 1024*768 WXGA çözünürlüğünde ki projeksiyon cihazları iş odaklı kullanılan projeksiyon cihazlarına bir örnektir. Evde film, dizi, maç keyfi yaşamak için 1920*1080 FHD bir cihaz almalısınız. Bütçeniz az bile olsa en azından 720p destekleyen bir projeksiyon cihazı almalısınız.

Eskiden projeksiyon cihazlarında lamba ömrü gibi bir sınır vardır yoğun bir kullanımda 1-2 sene içinde lamba ömrünü tamamlayan projeksiyon cihazlarında neredeyse cihazının fiyatı kadar bir ücret karşılığında lambasını değiştirmeniz gerektiği için, lamba ömrü biten projeksiyon cihazının yerine yenisi alınırdı. Günümüzde ki led projeksiyon cihazları ise 20.000-30.000-40.000 saat gibi tüketmesi pek mümkün olmayan lamba ömrü ile üretiliyor. Şuan ki led ömrünü anlamak için şöyle bir örnek verebiliriz;

Akşam işten eve geldikten sonra her gün 3 saat led projeksiyon cihazını kullanırsanız, 20.000 saat ömrü olan projeksiyon cihazlarında 20 sene sonra, 30.000 saat led ömrü olan cihazlarda 30 sene, 40.000 saat ömrü olan projeksiyon cihazlarında 40 sene sonra lamba ömrü bitecektir. Ayrıca ömrü biten led 20.000 saati doldurduğunda bir anda görüntü vermeyi kesmeyecek, yavaş yavaş ışınım gücü düşmeye başlayacaktır. Sinekten yağ çıkarmayı seven bir millet olarak bu şekilde bile yıllarca led projeksiyon cihazınızı kullanılabilirsiniz.

Projeksiyon Cihazı Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Bütçenizi saymazsak en önemli kriter ev için mi yoksa iş için mi projeksiyon cihazı aldığınızdır. Eğer toplantılarda sunum yapmak, toplantı odasında kullanmak veya sınıfta ders gösterimi için bir projeksiyon cihazı alacaksanız. 1024*768 çözünürlüğünde görece daha hesaplı bir projeksiyon cihazı işinizi görecektir. Tabi burada da sunum yapılacak olan ortamın aydınlık seviyesi daha net bir görüntü almak için belirleyici rol oynayacaktır. Eğer sınıfınızda veya toplantı odasında perdelerin kapatılıp hafif loj bir ortam yapabilme imkanınız varsa düşük çözünürlüklü orta seviye bir projeksiyon cihazı alabilirsiniz. Alacağınız bu hesaplı projeksiyon cihazı ile sunumuzda ki grafiksel öğeler çizimler ve resimler gayet başarılı bir şekilde görünecek ve ihtiyacınız karşılanmış olacaktır. Eğer ki sunumunuz daha çok yüksek aydınlıkta yada dış ortamda yapılacaksa ve içeriğinizin içinde okunması gereken küçük yazılar gibi daha ayrıntı öğeleri içeriyorsa bir üst seviye cihazlara bakmalısınız.

Hangi Görüntü Oranında İçerik İzliyorsunuz?

Projeksiyon cihazı alırken dikkat etmeniz gereken önemli bir diğer nokta ise hangi oranda kullanacağınızdır. Bu bilgi projeksiyon perdesi satın alırken de size lazım olacaktır. Projeksiyon cihazı görüntü oranını çok basit bir matematiksel hesaplama ile öğrenebilirsiniz.

Örnek vermek gerekirse Netflix standart paket üyesiyseniz ve genelde Netflix’ten film izleyecekseniz 1920*1080 yada 1280*720 çözünürlükte film izliyorsunuz demektir. Yapmanız gereken izlediğiniz çözünürlükte ki büyük olan rakamı küçüğüne bölmek yani 1920/1080=1,77 burada ki 1,77 sizin izlediğiniz video oranıdır, buda 16:9 olarak isimlendirilir. Bir başka örnek ise yapacağınız sunumu 15.4″ bir notebook ta 1280×800 çözünürlükte hazırladıysanız yine bu çözünürlükte sunum yapmanız en doğru sonucu verecektir. Böyle bir durumda da 1280/800=1,6 yani 16:10 bir oranda daha sık kullanıyorsunuz demektir. En sık kullanılan çözünürlüklere oran hesaplama ile ilgili ayrıntılı bilgiyi buraya tıklayarak yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Kaç Lümenlik Bir Projeksiyon Cihazı Almanız Gerekiyor?

Bir çok kişi projeksiyon cihazı alırken sadece ansi lümen yada led lümen değerine bakıp (en yükseği hangisiyse en iyisi odur) diye düşünerek projeksiyon cihazı satın alıyor. Bu şekilde alınan bir projeksiyon cihazı hatalı bir tercih olacaktır. Asıl bakmanız gereken konu daha çok nerede, ne zaman projeksiyon cihazını kullanıyorsunuz. Eğer evde, salonda, akşamları perdeleri kapatarak film izliyorsanız. 1500-3500 gibi daha düşük ışınım gücüne sahip projeksiyon cihazlarını alabilirsiniz. Eğer sınıfta veya toplantı odalarında sunum yapacak yada gündüz projeksiyon cihazı ile tv izlemeyi düşünüyorsanız 3500-4500 gibi daha yüksek lümen değerlerine sahip projeksiyon cihazları almalısınız. Konferans salonları gibi gündüz aydınlıkta dev perdelerde ise 7000 gibi ulta yüksek lümen değerine sahip cihazları almanız gerekiyor. Kısacası bilmeniz gereken en önemli nokta burada ki lümen değeri görüntü netliği, kalitesi değil projeksiyon cihazınızın sağlayabildiği ışık gücüdür. İzlemek istediğiniz ortama en uygun lümen değerine sahip projeksiyon cihazını satın almalısınız.

Bir diğer bilmeniz gereken konu ise lümen değeri değil, Ansi lümen değerine bakmanız daha doğru bilgi verecektir. Güvenilir markalar özeliklerde ansi lümen değerini yazarlar.

Atım Mesafesi Nasıl Hesaplanır?

Projeksiyon cihazınızı kullanacağınız ortamın derinliği yani projeksiyon cihazını koyacağınız alan ile görüntü yüzeyi arasındaki alana Throw Ratio yani atım mesafesi denir. Genellikle projeksiyon cihazlarının atım mesafesi ortalama 1,6 civarındadır. Örnek vermek gerekirse 1 metre eninde görüntü almak istiyorsanız projeksiyon cihazını duvardan veya varsa perdeden 1.6 metre uzaklığa koymanız gerekiyor. 3 metrelik(en) bir görüntü almak istediğinizde projeksiyon cihazını neredeyse 5 metre geriye koymanız gerekiyor. Odanızın uzunluğu 5 metreden küçükse istediğiniz boyutta görüntü alamayacak daha ufak bir görüntü alacaksınız. Odanızda görüntü yansıtmayı düşündüğün yüzey ile projeksiyon cihazını koyacağınız alanın birbirine olan uzaklığını ölçtüğünüzde çıkan sonucu projeksiyon cihazınızın atım Mesafesine (Throw Ratio) böldüğünüzde alabileceğiniz görüntü boyutunu öğrenmiş olursunuz.

Başka bir hesaplama ise (duvarımda 3 metre genişliğinde bir görüntü almak istiyorum) diyorsanız, almak istediğiniz görüntü boyutu olan üç metreyi projeksiyon cihazınızın Throw Ratio (Atım mesafesi) alanına çarptığınızda çıkan sonuç kadar odanızın uzun olması gerekiyor. 1,65 Thow ratio oranı olan bir projeksiyon cihazını üç metrelik bir odada kullanırsanız 3 metre görüntü genişliğinde görüntü almanız mümkün değildir.

Tabi bu kesin bir engel değil, Eğer böyle bir engeliniz var ve bütçeniz geniş ise Short Thow(kısa mesafe) bir projeksiyon cihazı alarak 30-50 cm gibi ultra kısa mesafelerden dev görüntüler alabilirsiniz.

Projeksiyon cihazı Satın Alma Tavsiyesi

Projeksiyon konusunda markalara bağımlı kalmayın, bende burada hiç markanın ismini vermeyeceğim, hangi bütçe ile nasıl hareket etmeniz gerektiğini anlatacağım sizde alış veriş sitelerinde projeksiyon cihazlarını listeleyerek açıklamalarını inceleyin, birilerinin dediğini değil, ne aldığınızı bilerek satın alın.

  • Eğer bütçe sıkıntınız yoksa 4k bir projeksiyon cihazını 2021 senesi için 10.000 – 20.000 tl civarında bir fiyata satın alabilirsiniz.
  • Bunun bir altında ve ev sineması için en ideali ise 4500-10.000 tl civarında FHD bir projeksiyon cihazı satın alabilirsiniz.
  • Bütçenize çok geliyorsa 2000-4000tl civarında
  • Bütçeniz daha az ise 1000-2500 tl civarı bir fiyata 800 x 600 bir projeksiyon cihazı satın alabilirsiniz.
Ucuz Projeksiyon cihazları

Yukarıda ki cihazlar ile evinizde sinema keyfi yaşayabilirsiniz. Peki bütçeniz bu kadarda yoksa bu projeksiyonda film dizi keyfi yaşamayacağınız anlamına gelmiyor. 500-1000tl civarında çin malı diye tabir edilen 1080p destekleyen projeksiyon cihazlarını satın alabilirsiniz. 1080p olması kafanızı karıştırdıysa polarizasyon ile 1080p desteklediğini yani düşük çözünürlüğü projeksiyon cihazı içinde ki yazılımla FHD yükselttiğini hatırlatalım. Bu gerçek bir 1080p gibi olmasa da standart bir televizyondan daha keyifli sinema keyfi yaşatacaktır.

Projeksiyon Perdesi Meselesi

Evde sinema keyfi için önemli ikinci unsur görüntü yüzeyi. Özellikle perde demiyorum çünkü yukarıda ki resimde ki gibi uygun bir yüzeye sahipseniz projeksiyon perdesi almak zorunda da kalmayabilirsiniz. Ev sinema sisteminde projeksiyon perdesi olmazsa olmaz zorunlu bir ürün değildir. Tahmininizden çok daha fazla kişi sadece projeksiyon perdesi alarak evini sinema salonuna çevireceğini sanıyor, buna bizzat ben şahidim. Projeksiyon perdesini televizyon gibi düşünüp görüntünün kumaş üzerinde oluşturulduğunu sanan milyonlarca insan var. Maalesef ki henüz teknoloji o kadar gelişmedi ev sineması için bir projeksiyon cihazına ihtiyacınız var. Eğer Görüntü almak istediğiniz kadar yüzeye sahip boş ve çivi, priz vs… olmayan bir duvarınız var ise bu duvarı perde gibi kullanabilirsiniz. Hatta gri yada gümüş boyalarla duvarınızı boyayarak daha iyi sonuçlarda alabilirsiniz. Eğer boş duvarınız yoksa veya televizyona göre olan mevcut oturma düzeninizi bozmadan projeksiyon cihazı kullanmak istiyorsanız bir projeksiyon perdesi satın almalısınız.

Hangi Projeksiyon Perdesini Satın Almalıyım?

Projeksiyon perdesi satın alırken de aynı projeksiyon cihazında olduğu gibi ihtiyaçlarınızı bilmeniz gerekiyor. Her alışverişinizde yapmanız gerektiği gibi projeksiyon perdesi satın alırken de ilk iş mutlaka ön bilgi edinip bilinçli bir tüketici olarak, ne aldığınızı bilerek bir projeksiyon perdesi satın almanız gerekiyor. Temel bilgi olması açısında kaç çeşit projeksiyon perdesi var ana hatları ve açıklamalarıyla daha önce yazmıştık buraya tıklayarak projeksiyon perdesi çeşitleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Projeksiyon perdesi konusunda yukarıda ki linkte daha önce ayrıntılı olarak açıkladığımız için kısaca basit ipuçlarını sadece anlatacağım. Aynı şeyleri tekrar tekrar anlatarak değerli zamanınızı almayacağım.

En çok karşılaşılan senaryo olarak akşam işten ve geldiğimde evde netflix açıp bir kaç saat keyifle film izleyeyim diyorsanız. Projeksiyon cihazınızda orta seviye bir projeksiyon cihazı ise standart mat beyaz bir projeksiyon perdesi satın alabilirsiniz. alacağınız perdenin motorlu, storlu veya portatif tripodlu olması tamamen sizin konforunuzla alakalı. Perdenin yapısından çok projeksiyon cihazını ve odanıza en uygun boyutu tespit etmeniz gerekiyor. Ortamınıza uygun projeksiyon perdesi boyutunu nasıl ölçeceğinizi bilmiyorsanız buraya tıklayarak ilgili yazımızı inceleyebilirsiniz.

Benim size tavsiyem (sadece karanlıkta değil gündüzde film izleyeceğim) diyorsanız en iyi kontrast oranını veren, yani siyahları en siyah, renkleri en doğru renkle veren kontrast gri projeksiyon perdesi satın alın. Mekanizmasının storlu veya motorlu olması tamamen konfor, keyfiyet ile ilgili bir durum. (Hiç yerimden kalmadan kumanda ile perdeyi açıp kapatayım) derseniz motorlu bir perde, (perdenin elektrik tesisatıyla uğraşmam çekeyim açılsın) diyorsanız storlu bir perde satın alabilirsiniz.

Projeksiyon perdesi konusunda bir diğer mesele ise siyah çerçeve yansıyan görüntünün tam kenarlarında siyah bir çerçeve olması. Bu siyah çerçeve odağınızın film izlerken yandaki vazoya kaymasını engelleyecektir. (Her projeksiyon perdesinde siyah çerçeve var diyeceksiniz) ama alacağınız 180 x 180 projeksiyon perdesi 1:1 oranında sizin yansıttığınız görüntü 16:9 oranında olursa perdenin kullanılmayan alanına denk gelen alt veya üst siyah çerçeve kötü bir görüntü oluşturacaktır. Böyle bir sorun ile karşılaşmamak için projeksiyon cihazından yansıyan görüntünün oranını bilip, aynı oranda kumaş ölçülerine sahip bir perde satın almalısınız. Perde konusunda daha ayrıntılı bilgiyi bu linkten öğrenebilirsiniz.

Projeksiyon Cihazının montajı Nasıl Yapılır?

Projeksiyon cihazını genellikle projeksiyon askı aparatı ile tavan yada duvara montajı yapılarak kullanılır. Eğer duvara montaj yapacaksanız satın alacağınız tavan montaj aparatının cihaz ile tavan arasında ki yüksekliği ve duvara yani yan montaj yapılmaya da uygun olduğunu teyit edin. Duvara montajı uygun olmayan bir projeksiyon askı aparatında görüntü yan duracaktır. tavanınız alçıpan tavansa veya tavanı delmek istemiyorsanız, evinizde herhangi bir sehpanın üzerinde kullanabilir, veya bu iş için üretilmiş projeksiyon sunum sehpalarından birini satın alabilirsiniz.

Alçıpan tavanlar veya projeksiyon cihazını gizli yapmanı bir diğer pahalı çözümü ise asansör sistemli projeksiyon askı aparatların kullanmak. Böyle bir sistem projeksiyon cihazınızı kulanmak istediğinizde kumandalı projeksiyon askı aparatının uzaktan kumandası ile projeksiyon cihazınızı saklı olduğu yerden indirebilir ve kullanabilirsiniz. Ayrıca beş metre ve üzeri tavan yüksekliği olan konferans salonu gibi çok yüksek tavanlı alanlarda da asansörlü projeksiyon askı aparatı kullanabilirsiniz. Asansörlü projeksiyon askı aparatlarını fiyatlarının projeksiyon cihazı fiyatına yakın olduğunu hatırlatalım.

Eğer ortasında tek bağlantı noktası bulunan mini boy bir projeksiyon cihazınız varsa 1/4 tripod vidası ile uyumlu projeksiyon askı aparatı almalısınız.

Sinema Odası Nasıl Olmalı

Şimdide gelelim ortam ile ilgili yapmanız gerekenlere. Öncelikle Projeksiyon cihazınızı kullanacağınız odanın pencerelerinde sadece güneşlik ve tül perde varsa, odayı tam karanlık yapamayacağınız için gündüz film izleme keyfinizi epey düşürecektir. mümkünse daha az penceresi olan bir odanızı sinema odasına çevirin ki dışarıdan gelen ışığı kesmek daha kolay olsun. Pencereleriniz kornişinin üçün sırasına takacağınız siyah kadifemsi perde dışardan gelen ışığı emecek, projeksiyon perdesinin yüzeyine ulaşmayacaktır.

Odanızla ilgili bir diğer önemli etken ise sinema odanızda mümkün olduğunca parlak cisimleri ve mobilyaları bulundurmamalısınız. Hatta duvarları bile koyu renk boyamalısınız. Tabi bunu yapmak her evde mümkün olmaya bilir ama en azından gri renk duvar veya tavan boyası işini görecektir. Eğer bulamazsanız mat beyaz tavan boyasına çok az siyah pigment ekleyerek hafif gri bir tavan elde edebilirsiniz. Çünkü perdeden yansıyan ışık duvara ve eşyalar çarpıp geri perde yüzeyine dönecektir. Bu geri dönen ışıkta perde yüzeyinde ki ışık olmaması gereken siyah bölgeleri aydınlatacak, sizi gerçek siyahtan uzaklaştıracaktır.

Yorum yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!