Linux Kurduktan Sonra İlk Yüklenen Programlar

En çok kullanılan masaüstü işletim sistemleri Windows ve macOS olsa da, bazılarımız belki zoru sevdiği, belki daha fazla güvenlik, belki de bedava olduğu için Linux kullanmayı bir türlü bırakamıyor. Bu yazımızda, özellikle hayatının büyük bir bölümünde Windows kullanmış, Windows’a aşina bir kullanıcının Linux yükledikten sonra ilk yüklediği uygulamaları kısaca anlatacağız.

Öncelikle, Windows’tan Linux’a geçecekseniz, sizin için en doğru tercihlerden birisi, diğer Linux dağıtımlarına göre daha basit olması ve kullanıcı sayısının daha fazla olması nedeniyle daha çok destek kaynağına erişebileceğiniz için Ubuntu yüklemeyi düşünebilirsiniz.

Ubuntu’dan sonra ilk yapmanız gereken aşağıdaki uygulamaları yüklemek olmalıdır.

  1. LibreOffice:
    Microsoft Office uygulamasına ait Word, Excel ve PowerPoint dosyalarını açmak için LibreOffice kullanabilirsiniz.
  2. Chrome:
    Google hesabınıza giriş yapmak ve Chrome’da kullandığınız yer imleri ile birlikte tekrar Chrome kullanmak için Chrome yükleyebilirsiniz.
  3. Remmina:
    Windows bilgisayarlara uzak masaüstü bağlantısı yapmanız gerektiğinde kullanabileceğiniz bir uygulama olan Remmina’yı yüklemelisiniz.
  4. Audacity:
    Windows’ta da aşina olduğumuz ses düzenleme yazılımı olan açık kaynak kodlu Audacity’yi yükleyebilirsiniz. Emin olun, Adobe firmasının Audition’ından hiçbir farkı yok.
  5. Bitwarden:
    Eğer sizin de benim gibi birçok kullanıcı adınız ve şifreniz, hatta ailenizin, akrabalarınızın ve arkadaşlarınızın şifresini bilmek zorunda kalıyorsanız, o şifreleri metin tabanlı bir yerde toplu halde tutmak yerine Bitwarden gibi ücretsiz bir parola yöneticisi ile saklayabilirsiniz.
  6. GIMP:
    Photoshop’a aşinasınız biliyorum, ama Linux’ta onun muadili olan tamamen ücretsiz GIMP işinizi fazlasıyla görecektir. Yalnız, ilk zamanlar yapmak istedikleriniz için biraz video izlemeniz gerekebilir.
  7. VLC Media Player
    Çeşitli medya dosyalarını oynatabilen, çok yönlü ve açık kaynak kodlu bir medya oynatıcıdır.
  8. Free Downloald Manager
    İnternetten çok sayıda dosya indiriyor ve indirmelerinizin yarıda kalmadan daha hızlı yapmak istiyorsanız bir indirme yöneticisi olan free download manager’i yükleyebilirsiniz.

Bunları yükledikten sonra yazılım depolarını güncellemeniz ve en güncel hali ile Linux’unuzu kullanmaya devam edebilmek için aşağıdaki güncellemeyi de yapmayı unutmayın.

  1. Depo Bilgilerini Güncelleme (apt update): Bu komut, sistemde tanımlı olan yazılım depolarındaki paket bilgilerini günceller. Yani, mevcut paketlerin en son sürümleri hakkında bilgi toplar.
    sudo apt update
    Bu komutu çalıştırdığınızda, sisteminiz internet üzerinden depolara bağlanarak en son paket bilgilerini indirir.
  2. Paketleri Yükseltme (apt upgrade):
    Bu komut, apt update ile güncellenmiş paket bilgileri doğrultusunda, sistemde yüklü olan paketleri yeni sürümlerine yükseltir.
    sudo apt upgrade
    Bu komut, mevcut paketlerin en son sürümlerini indirip kurar.

Genellikle bu iki komut ardışık olarak kullanılır:

sudo apt update
sudo apt upgrade

Ayrıca, tüm paketleri otomatik olarak yükseltmek ve gerekirse yeni bağımlılıkları kurmak için apt full-upgrade komutunu da kullanabilirsiniz:

sudo apt full-upgrade

Bu komutlar, Ubuntu sisteminizi güncel tutmak için yeterli olacaktır.

Yorum yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

38 Takipçiler
Takip Et

Benzer Konular