Günümüzün popülerleriği her geçen gün artan kripto para borsaları dolandırıcıların ve kötü niyetli kişileri yeni hedefi oldu. Bilindiği üzere Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan 8 ay önce kurulan binance son üç ayda dünyanın en büyük bankalarından bir olan 148 yıldır çalışan Deutsche Bank’ tan fazla kar elde ettiğini açıklamıştı. Kötü niyetli insanların iştahını kabartan bu açıklama Türkiye’de de çok sayıda kripto para borsasının açılmasına neden oldu.
Kripto para borsaları vergi ödüyor mu?
Kripto paranın Türkiye’de hukuki açıdan tanımı olmadığı için kripto paradan vergi alınamıyor fakat borsaların aldığı komisyon şirketin geliri olduğu için kripto para borsaları gelirlerinin vergisini ödemek zorundalar.
Türkiye’de ki Kripto para borsaları güvenli mi?
Türkiye’de 50.000 tl Sermaye ile anonim şirket açarak milyonlarca tl’lik işlem yapılabiliyor. Yani daha açık bir ifade ile devlete 50.000tl teminat göstererek açılan kripto para borsasında günlük 100-200 milyon tl’lik işlem yapılabiliyor. Borsanın sahibi niyetini bozup kapatıp giderse veya borsanın hacklenmesi durumunda borsa sahibinin yanan parası sadece teminat gösterdiği 50000 tl olacaktır, fakat o borsada parası olan kullanıcıların milyonlarca tl zararı olacaktır. Bilinen borsalar dışında yeni borsalara şüpheci yaklaşmanız karınıza olacaktır.
Türkiye devleti bitcoinden vergi alabilir mi?
Türkiye’de kripto para resmi olarak tanımsız bir varlık bu nedenle şu anki mevcut yaslara göre vergi alınmaz. Fakat devlet “kripto paralar Altın gibi Gümüş gibi bir emtia’dır” derse vergilendirebilir ve hatta geriye dönük olarak son beş yılın vergisini de olabilir.