Bitcoin ve Blockchain nedir?

Nedir bu bitcoin? Kimileri bitcoin diyor, kimileri ise kripto para yani şifreli para diyor. Bitcoin kısaca bir dijital paradır. Bitcoin’den bahsetmek için önce blockchain’den bahsetmek lazım. Peki blockchain nedir. Önümüzdeki 5-6 yıl içinde blockchain dünyayı tamamen değiştirecek. İlerde dünyada yapılan fiziki tüm işlemler blockchain ile yapılacak. Örnek vermek gerekirse evinizi satmak istediğinizde banka yada tapu kadastro uğraşmadan evinizi satabileceksiniz. Ali Ahmet’e bir ev satmak istiyor ve evin fiyatında anlaşıyorlar. Satış için birbirine bağlı milyonlarca sistem üzerinde yayınlıyorlar.  Bu ağ Üzerinde çalışan bir algoritmada sistem tüm kullanıcılar yani milyonlarca kullanıcı tarafından görülüyor ve onaylanıyor. Böylece tek bir merkeze bağlı kalınmamış oluyor. Bilgisayarlarda sorun çıksa ve bu bilgi silinse bile milyonlarca bilgisayarda kayıtlı olan veri, işlemin bilinmesini ve doğruluğunu garanti altına alıyor ve bu bilgi, oluşturulan zincirin içine diğer bilgiler gibi değiştirilemez bir şekilde ekleniyor. Bu zincir halkası geçmişten o ana kadar olan tüm bilgiyi değiştirilemeyecek şekilde milyonlarca bilgisayar üzerinde saklanıyor, böylece banka, noter veya herhangi bir aracı olmadan tüm alım satım işlemleri yapılabiliyor. Bu zincir halksı aslında bir tepki halkasıydı, 2009 yılında ilk olarak yapıldı ve yazılan ilk zincirin içine merkez bankalarına karşı bir tepki olarak “ingiliz hükümeti yeniden bankaları kurtaracak” yazıldı.

 

Bir Bitcoin üretmek için ne kadar elektrik harcanıyor?

Bir bitcoin üretmek için harcanan elektrik ile Türkiye’de ki 35 evin 1 günlük elektrik sarfiyatı karşılanabilir.

Türkiye’de bitcoin için ne kadar elektrik kullanıldı?

Türkiye’de 2017 yılında toplam üretilen bitcoin için harcanan elektrik 8 milyon evin yıllık elektrik sarfiyatına eşittir.

Herkes evinde Bitcoin üretebilir mi?

buy işlem, mine yani maden kazmak olarak adlandırılır. Her geçen gün bitcoin gibi kripto paraları üretmek için kazılan maden azalıyor ve seviyesi zorlaşıyor buda şifreler için çok daha fazla elektrik tüketmek gerektiği anlamına geliyor. Sanal para üretmek için harcadığınız elektrik ürettiğiniz kripto paradan daha fazla olduğunda zarar edeceğiniz için bir çok durumda bitcoin gibi sanal para üretmek anlamsızlaşıyor.

Bitcoin güvenilirmi?

Bitcoin çok şeffaf bir yapıda olduğu için güvenlidir, fakat merkezi bir denetleme olmadığı için en güvenlisi sanal usb cüzdan alıp usb üzerinde saklanmalıdır.

Bitcoin Paramıdır?

Geleneksel para merkezi bir yerde fiziki olarak basılır ve bunu sadece devletler yapar. Tabiki sizde bir printer ile kendi evinizde para basabilirsiniz. Fakat bu para daha önce basılmış bir paranın kopyası olur ise dolandırıcı, kalpazan olursunuz ama kimse size kendi oluşturduğunuz bir para için yani “ben bir para bastım adı teknominal” derseniz hesap soramaz, burada önemli nokta kendi oluşturduğunuz parayı kimse kullanacak mı kullanmayacak mı? sizin isimlendiğiniz para kullanılmaz ise bu paranın bir değeri de olmayacaktır. Bitcoin gibi sanal paralarda da aynı şekilde kendi paranızı basabilirsiniz fakat bu para talep görmezse değersiz olacaktır. Şuanda bu şekilde 1400 adet üzerinde sanal para oluşturulmuştur.

Devletler neden bitcoini istemiyor?

Devletler bitcoin gibi kripto paraları bir para birimi olarak görmek istemiyor çünkü devletler bitcoin’i bir emtia(mal) olarak görüyor ve her malda olduğu gibi vergilendirme yöntemi ile kontrol altına almak ve pay almak istiyor. Kullanıcılar ise tüm parasal işlemleri yapabildiği için bitcoin’i bir para birimi olarak görüyor.

Bitcoin neden bu kadar yükseldi?

Her mal ve parada olduğu gibi bir şeye talep yoksa fiyatı düşer, talep arttıkça fiyatı da yükselir. 2017 yılıda bitcoin’in yükselmesinin sebebi herkesin bitcoin ve diğer kripto paraları almak için kripto paralara hücum etmesi diyebiliriz.

Bitcoin ile ilk alışverişi kim yaptı?

İlk bitcoin alışverişini 2010 yılında 41 dolar değerindeki pizza siparişi için 10.000 bitcoin ödeyen Laszlo Hanyecz tarafından yapıldı. 10.000 bitcoin 2017 yılındaki değeri 120.000.000 dolar.

En çok kazandıran kripto para hangisi – 2017

Bitcoin gibi sanal paralar içinde 2017 yılında en çok kazandıran kripo paraların listesi aşağıdaki gibidir. Oranlar kazandırma oranlarıdır. Örnek olarak 2017 başında 1tl değerinde Ripple olan kullanıcın 2017 sonunda 1 ripple’nın değeri 35000 tl’dir.

Ripple %35000
Nem %29000
Stellar %14000
Dash %9300
Etherum %9300
litecoin %4800
Cardona %3000
Bitcoin %1200
Bitcoin cash %500

Blokchain nedir?

Blockchain yani blok zinciri demektir. Yapılan her işlemin sistemi kullanan herkese bildirilmesi ve kayıt altına alınması böylece milyonlarca sistemde yapılan işlemin bir blokta toplanıp bir zincir halkası oluşturulmasıdır. Geleneksel sistemlerde farkı ise, geleneksel sistemlerde merkezi bir sunucuda tüm işlemler kayıtlanıyor, sunucuya yapılan bir saldırıda tüm bilgiler kaybolabiliyor veya zarar görebiliyordu. Blockchain’de ise bilgiler milyonlarca sistem üzerinde kayıtlı olduğu için değiştirilmesi ve zarar görmesi imkansız bir hale geliyor. Dağınık sistem nedeniyle spekülasyonlardan etkilenmeyen blockchain çok daha güvenli bir hale geliyor bu sayede sadece sanal para saklamak için değil gelecekte yapılacak tüm işlemler için bu zincirin kullanılması bekleniyor.

Blockchain sadece parasal işlemler için mi kullanılacak?

Blockchain sadece para olarak değil tapu kayıt işlemleri, borsa işlemleri gibi tüm kayıt altına alınması gereken işlemlerde zincirin bir halkası olarak eklenebilecek. Yani kısaca bir iş bir satış yapıldığında bu işlem bir zincir halkası olarak herkeste kayıtlı olacak.

Bitcoin Güvenli mi?

Bitcoin gibi bir kripto para üretmek için bir şifre oluşturulur, bu şifre güvenlik seviyesi nedeniyle çok zor işlem gücü gerektirir ve işlemcinin bu şifreyi oluşturması için bile saatlerce belkide günlerce çalışması gerekir. Sadece oluşturmak için bu kadar uzun ve zorlu bir süreç geçirmesi gereken işlemi, kırmak için bunun çok misli işlem gerekecektir ve kırılsa bile başka sistemlerde de bu işlem kayıtlı olduğu için hiç bir zarar olmayacaktır. Örnek vermek gerekirse bir blockchain’in günümüz teknolojisi ile kırılması ihtimali, dünyaya meteor çarpıp dünyanın yok olma ihtimalinden daha azdır. Ne kadar çok kullanıcı blockchain katılırsa şifrenin seviyesi bir o kadar zorlaşıyor. Tabi ki kırılma ihtimali her zaman var. Gelecekte yeni teknolojiler ile bu blok zinciri kırılabilir mi bunu gelecekte göreceğiz.

Yorum yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

38 Takipçiler
Takip Et

Benzer Konular