Güç kaynağı alırken nelere dikkat etmeliyiz

Yeni sistem toplamak isteyenlerde ekran kartı, işlemci vs. ile ilgili akıllara takılan sorunlar ve sorular var. Sorunların pek çoğu dönüp dolaşıp güç mevzuna dayandığını gördükçe böyle bir başlığın açılması da önemli olmaya başladı. Yorumlarda Kasalarla birlikte gelen kaynaklar hakkında görüşlerini açıklayabilirsiniz. 

İlk olarak ben bir ön bilgi paylaşımında bulunayım. Bu paylaşımı size rehber olması amacıyla değil sadece “bilginiz olsun” amacıyla hazırlandı. Birçok güç kaynağını kullanma fırsatım, deneme şansım oldu. Amacım yeni bir güç kaynağı aldığınızda sizi yarı yolda bırakmayacak bir ürün satın almanız. 

Güç kaynakları sistemlerimizin en önemli parçasıdır. 

Donanımların çalışması için gerekli olan güç, güç kaynağı üzerinden sağlanıyor ve donanımlarınızın dengeli olması, ömrü ve performansı güç kaynağı ile en direk serbest vuruş kadar ilgilidir. Sistem kilitlenmeleri, reset sorunları, durduk yere bozulan donanım parçalarının sebebi büyük ölçüde güç kaynağı sorunlarından kaynaklanır. 

Hatırlamanız gereken ilk şey “Toplama PC” diye tabir ettiğimiz bilgisayar sistemlerinde hala büyük oranda kalitesiz güç kaynakları kullanılıyor olmasıdır. Hoş tasarım açısından göz boyayan bir kasa alan kullanıcılar, kaliteli güç kaynağı aldığını da sanıyor. Bunların yanında, donanımlarımızın geçmiş senelere nazaran çok daha fazla güç çeker hale gelmesi nedeniyle, güç kaynaklarının önemi katlanarak artıyor. Hatta öyle ki, ATX güç kaynağı standardı ATX12V standardına güncellenerek, güç kaynaklarında önemli değişikler yapılması şart koşuldu. Daha sonra 80+ sertifikası ve bu böyle gelişmeye devam etti.

Şimdi güç kaynağı alırken nereye dikkat etmemiz lazım diye sorarsanız; hiç teknik mekanik işlerine girmeden size tek bir kelime söylerim… 

AĞIRLIĞI (Gülmeyin… Tıpkı karpuz seçer gibi seçeceksiniz… Şöyle bir tartıp kilosuna bakacaksınız. Kaslarınızı germeyen güç kaynaklarından uzak durun) 

Bu ağırlık davası aslında Efficiency denilen verimlilik değeri ile yakından ilgilidir… Şimdi burada başka bir makaleden alıntı yapalım: 

“Verimlilik, çok basit olarak, güç kaynağınızın ne kadar etkin çalıştığını gösterir. Örneğin, %50 verimlilikle çalışan bir güç kaynağı sizin ihtiyacınız olan 200W gücü sağlarken şebekeden 400W güç çeker. Sisteminiz 200W’lık güç kullanır ama sizin ödediğiniz elektrik parası 400W’lıktır. Aynı koşullarda, güç kaynağımızın verimi %80 olsaydı şebekeden çekilen güç 250W’a düşecek ve ödeyeceğiniz elektrik faturası azalacaktı. Buradaki yan etki sadece elektrik faturası değil. Kaybolan güç, ısıya dönüştürülüyor. %50 verimlilikle çalışan bir güç kaynağı, ortalama 200W’lık bir ısı yayarken, %80 verimlilikle çalışan güç kaynağı sadece ve sadece 50W ısı enerjisini ortama veriyor. Bu ısıyı dağıtmak ve yok etmek güç kaynağındaki soğutma sisteminin görevi” 

Güç kaynağı alırken son olarak Temel kriterlerimiz şöyle olamalı 

* Yük altında stabil güç verebilmesi 
* Yüksek verimlilik: ATX12V 2.2 spesifikasyonunda belirtilen tam yük altındaki %70 verimlilik oranı ne kadar fazla ise, o kadar iyi. 
* İyi soğutma 
* Düşük, tipik ve tam yük altında fanların olabildiğince az gürültü şiddetinde çalışması 

Bunlar arayacağımız ana kriterler olmalı. Bunlara ek olarak çalışma ömrünü de kriter olarak alabiliriz ama bu değerin bir bağlayıcılığı yok. Şebekedeki voltaj dalgalanması fazla olan bir yerde iseniz, kullandığınız güç kaynağının çalışma ömrü kitapçıkta belirtilenden daha az olacaktır. En önemli kriterin, bilinen bir kaliteli markanın güç kaynağını tercih etmemiz olduğunu söylemeye de gerek yok sanırım…
Hiç teknik bilginiz olmasa bile power supply almak istediğinizde, bilindik markaların görece ağır ürünlerini seçerek en doğru tercihi yapabilirsiniz.

Yorum yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

38 Takipçiler
Takip Et

Benzer Konular